Något riktigt jävla farligt.

Nu ska jag berätta om en riktigt jävla farlig grej. Jag går på en ganska liten skola där majoriteten av eleverna, ca 70% skulle jag gissa, är tjejer. Skolan har ett ganska välkänt rykte som säger att vi elever är vänster, feminister, miljövänner och veganer. Typ så. Jag har bland annat fått höra att skolan kallas för en PK-skola och en hippieskola, och ja, normen på min skola är faktiskt, för ovanlighetens skull (!!!!!), att en är feminist och antirasist och ser alla som jämlika (läs: ej "jämställdister"). Många är dessutom miljömedvetna och jag skulle gissa att en större procentandel jämfört med många andra skolor i Umeå avstår från att äta kött och annat som kommer från djur. Självklart tycker inte ALLA elever samma sak eftersom alla är individer med egna åsikter (no kidding), men rent generellt ser det nog ut så. Eleverna på min skola är noga med att säga emot ifall de upplever att någon (både utanför eller innanför skolan) säger något som de upplever som kränkande för t.ex. olika folkgrupper. Det skapar en miljö där man får tänka lite längre, vända och vrida på saker som man inte riktigt tänkt på förut och se saker från en annan synvinkel. Detta är för att många är pålästa, vet vad de pratar om och vågar ta diskussioner som de kan basera på vettiga argument.
 
Det som är farligt med det här, är att det är så himla himla lätt att isolera sig i bubblan som omger skolan. Bubblan där folk förstår varför kvinnoskämt inte är roliga, där feminister inte stämplas som "galna, orakade tjejer som hatar män", där användningen av "bög" som ett skällsord (och annat homofobiskt) inte accepteras och där "fitta" är något positivt snarare än negativt. Jag umgås i princip bara med personer som går på min skola eftersom jag trivs och är bekväm i skolans miljö som jag själv är med och skapar. På facebook och andra sociala medier gör jag likadant. Jag tar helt enkelt bort vänner från min vänlista ifall de skriver någonting rasistiskt eller antifeministiskt när de ens försöker förstå då folk argumenterar emot dem. Jag vill inte se sån skit, jag vill inte att det ska existera. När jag raderar så försvinner det ju. Enkelt. Det dåliga med allt detta är att det gör så att jag lever i någon sorts låtsasvärld där sexism, slutshaming, rasism och annan idioti är förbjuden och i princip obefintlig, vilket är riktigt jävla skönt. Men så ibland kommer verkligheten ikapp. Det kan vara på fester där folk ~utifrån~ min krets befinner sig; kanske på krogen eller på facebook när något kommenterats in i min feed. Jag blir alltid lika jävla chockad att det faktiskt existerar LEVANDE MÄNNISKOR i min egen ålder som bor i samma stad som jag, som faktiskt har dessa åsikter?!?!?!?? För mig är det verkligen OBEGRIPLIGT och ca VÄRLDENS jävla chock varje gång. Det är så himla ledsamt.

Missförstå mig inte nu, jag är så JÄÄVLA GLAD för att jag går på midgård och skulle aldrigaldrigaldrig byta bort det jag har, men ibland är det viktigt att inte isolera sig så mycket. För ens egens skull. Det finns Sköna Snubbar och Brudar som inte fattat grejen bakom varje hörn, och ibland är det faktiskt nyttigt att stöta ihop med dem så att en inte går vilse i låtsatsvärlden där feminism och andra bra grejer är normen. Det finns en riktig värld där ute, och den är så jävla mycket farligare och vidrigare än den jag skapat runt mig själv. Klart att det är skönt att vara i en låtsatsvärld, men en får inte glömma hur den verkliga världen ser ut. Om en gör det finns risken att en slutar kämpa, och det viktigaste av allt är att en absolut ALDRIG slutar kämpa. Aldrig, aldrig, aldrig, aldrig. Så öppna öronen lite mer på stan, utforska nya miljöer och prata med människor som inte delar dina åsikter, för de existerar i allra högsta grad och det är så jääävla viktigt att inte stänga verkligheten ute.

Kommentarer
Postat av: Maja

<3 asså <3 du <3 e <3 ju <3 bäst <3 i <3 världen <3 på <3 alla <3 sätt <3

Svar: <3 men <3 majsen <3 det <3 är <3 ju <3 du <3 med <3
hejhejelin.blogg.se

2013-11-21 @ 23:37:51
Postat av: Anonym

så bra!

Svar: <3333
hejhejelin.blogg.se

2013-11-21 @ 23:48:13
Postat av: Lisa

Så sant så sant!!! Mycket bra skrivet! Du äger <3

Svar: Jaaa, tack lisi!!! Du meeeeeed JÖ <3
hejhejelin.blogg.se

2013-11-22 @ 00:16:01
URL: http://mittkalejdoskop.blogspot.se
Postat av: ludvig

JAAAG VET!!!! 100% sant, jag kan ofta känna ba "världen är ändå rätt najs" och sen så rör man sig utanför middebubblan och då vill jag dö.

Svar: Eller hur!!!!!!! Det är så jäkla jäkla farligt att tänka så men ändå så svårt att lämna bubblan!!
hejhejelin.blogg.se

2013-11-22 @ 11:33:58
Postat av: katarina

alltså så himla sant!!!

Svar: visst är det!!!
hejhejelin.blogg.se

2013-11-22 @ 16:12:17
Postat av: DianaSillis

Haha så sant! Typ bara det hopknåpade litteraturkonstverk är ju tillräckligt för att man aldrig vill lämna regementet

http://nyheter24.se/noje/kronika/757377-vi-behover-riktiga-karlar-och-man-inga-javla-hen

Svar: Ja usch, den där människan verkar inte riktigt helt smart. Har du läst annat hon skrivit? Knr mest: blir mörkrädd
hejhejelin.blogg.se

2013-11-24 @ 04:45:29
URL: http://diananike.blogg.se
Postat av: amelia

SÅ RÄTT elin!!! vet inte hur många gånger jag tänkt likadant men ändå glömmer jag liksom bort "den riktiga världen" hela tiden och blir lika chockad varje gång jag inser att den existerar?? dock tror jag det många gånger kan vara superviktigt att ha en bubbla att återvända till och samla kraft typ för annars är det lätt att den vanliga skitvärlden suger allt ur en och då finns det ingen energi kvar till att säga ifrån och så. så är det för mig i alla fall. det är både och alltså, men skitbra skrivet keep it up!

Svar: Så himla rätt du med!!!! Ja bubblan är så himla powerful och bra och jag ÄLKAR den av rös mitt hjärta, men som du sa är det ju bra att kunna se utanför den också. Vanliga skitvärlden suger alltid och är ett rövhål. Tack så mkt!!!<33333
hejhejelin.blogg.se

2013-11-24 @ 21:20:49
URL: http://ammis.blogg.se
Postat av: Cajsa

DU ÄR SÅ KLOK. Och det är så sant. Och så bra formulerat.

Svar: Du med Cajsi!!! Tack så mycket!
hejhejelin.blogg.se

2013-12-02 @ 16:34:40
Postat av: Emma

EXAKT SÅHÄR ÄR DET; dör vad bra text.

Svar: ELLER HUR!!! Tack så mycket!
hejhejelin.blogg.se

2014-01-25 @ 16:22:44
URL: http://www.somekindofpeace.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0