Varför jag inte tycker att Game of Thrones är en ok serie.

Vet ej vad detta är för meme men tyckte den passade lite lol

Okej, nu ska jag förklara mig lite.
Jag har bojkottat Game of Thrones ganska länge nu, men bestämde mig ändå för någon månad sedan för att ge det en chans. Jag såg bara det första avsnittet, men var ändå tillräckligt äcklad av det för att inte klara av att se mer. Anledningen till varför jag tycker  det är så fel är att det är så SJUKT jävla sexistiskt. När jag säger det svarar alla alltid "men vadå, det är ju klart det är sexistiskt eftersom det utspelar sig på medeltiden". Sure, det har ni 100 % rätt i! MEN nu är det tyvärr så att det FORTFARANDE är så där sexistiskt i dagens samhälle, så det hade lika gärna kunnat vara nutid på den fronten. Ifall det hade skett en större förbättring från "medeltiden" (som det är i Game of Thrones) till nu hade jag LÄTT kunnat se Game of Thrones, för det verkar vara en bra serie annars. 

För att illustrera: Tänk er till exempel en film från andra världskriget, då judehatet fanns överallt och judar behandlades som skit. Vi vet nu att de gasades, vi vet att de inte fick ha affärer, vi vet hur mycket hemskt de utsattes för på t.ex 40-talet. Men nu på 2000-talet har det förbättrats otroligt mycket och judar accepteras för det mesta som vem som helst i samhället. Tänk er istället att INGENTING hade förbättrats för judarna, att de FORTFARANDE inte fick ha affärer och att de FORTFARANDE blev stenade och gasade. Då blir helt plötsligt en judehatande film något helt annorlunda, eftersom det fortfarande är aktuellt ÄVEN fast det var så på 30-talet också. På samma sätt är sexismen som visas i Game of Thrones lika aktuell nu i verkligheten som den är i serien som ska utspelas på medeltiden. Det är just exakt där allt går så himla fel. Så NEJ jag tycker inte att det räcker som ursäkt att det utspelar sig på medeltiden, eftersom det är exakt samma sexism som man kan se i serier eller filmer som ska utspelas i nutid.
Blir bara så jäkla provocerad av detta. Har jag förklarat mig tydligt nog?

O b s e r v e r a att jag gjort denna analys utifrån s01e01. Har ingen aning om det ändras under seriens gång eller ej.

Kommentarer
Postat av: J

hmm, håller med om att man bör bojkotta sexistiska serier, dock är jag inte helt med på anledningen men blablabla det jag tänkte tillägga var i alla fall att antisemitism är en av de snabbast växande "typen" främlingsfientlighet i världen! Så att säga att ett judehat inte fortfarande finns tycker jag är lite..arrogant? Men no hard feeling, like u'r blog yo! Tyckte bara att det var väldigt viktigt att inte försumma utbredningen av antisemitism i dagens samhälle, typ, även om det inte var fokus nr 1 i just det här sammanhanget

Svar: Oj, det kanske kom ut lite fel, får fixa det. Det jag menade var att det har FÖRÄNDRATS enormt från hur det var då till hur det är nu och att man därför kan göra filmer etc som skildrar hur det har varit utan att riktigt "förolämpa", eller vad jag ska säga, på samma sätt. Då blir det istället lärorikt, för det är ju en del av historian. Sen är jag även medveten om att antisemitism faktisk existerar fortfarande (fast inte i samma utsträckning), men det är inte relevant när det gäller sexismen i games of thrones förutom just det exemplet jag valde (som jag inte utvecklade just för att det inte är relevant för ämnet), hehe... Bra att sånna som du vågar kommentera sånt här!! Vill ju inte att alla ska missuppfatta det jag skriver och typ hata mig i tystnad hehe... Så jag hoppas jag förklarat lite bättre nu lol jag gjorde mitt bästa iallafall
hejhejelin.blogg.se

2013-06-28 @ 00:37:18
Postat av: Anonym

Låt mig introducera några otroliga brudar från Game of Thrones....

1. tjej är jätteutnyttjad psykiskt, fysiskt och sexuellt ---> Hon dödar den personen som har hållit henne fången, hon skaffar en armé, hon blir drottning av armén, hon befriar hela städer från slavar och kämpar över att få ensamrätt över tronen.
Ingen kan någonsin utnyttja henne eller förtrycka henne igen och hon tillåter inte några andra kvinnor bli behandlade som hon en gång var.
2. Tjej växer upp i winterfell där det enda som förväntas av henne är att hon skall gifta sig med en kung och få barn ---> Allt hon vill är att få vara med och kriga och hon har försvarat sig i alla situationer flytt från alla faror och låter ingen säga till henne vad hon skall bli.
3. Tjej som än en gång förväntas gifta sig hålla tyst och skaffa barn ----> blir riddare och blir första livvakt till de viktigaste personerna i landet... ingen har någonsin besegrat henne (Hon har fucking slagits mot en björn)
4. En prostituerad, en person som ständigt blir utnyttjad p.g.a sin kvinnlighet flyr och och blir kungens penningräknares assistent ( hon har arbetat sig upp till en enorm position själv)
5. En tjej som är assistent till en man som äger en armé av slavar flyr och blir assistent till en tjej som friar slavarna och värvar arméer.
6. Hon förväntas stanna hemma med sina barn men ger sig ut för att hitta männen som försökte döda hennes son och komma på just hur korrupt kangadömet är.
7. En "wildwoman" så att säga, en bandit som lever i skogen räddar flera människor från en invadering och tar hand om dom och skyddar dom (obs hon skyddar alltså män också)
8. en annan "wildwoman" från det norra är en krigare som ses ha samma rank som alla männen i deras lilla armé och hon blir tillsammans med en man som lämnar henne och sviker henne och eftersom hon känner sig så förrådd skjuter hon tre pilar in i hans bröst.
9. en som använder sin kvinnlighet som ett vapen och manipulerar en ond prins till att gifta sig med henne så att hon kan ta hand om folket (fett badass)

Observera att det finns oändligt många fler otroligt grymma kvinnor som är högt respekterade i game of thrones. Jag tycker det är viktigt att man har med sanning i serier/filmer att man inte hycklar och säger att kvinnor har det jämnställt men serien visar även hur intelligenta, starka och passionerade *kvinnor är och hur de överkommer de hinder hierarkin sätter framför dom.

Svar: TACK för denna lista, så himla mycket!!! Är SÅ tacksam för att du tagit dig tid att skriva denna och förklara för mig, så jag fattar att det blir bättre senare!<3<3<3 Ska definitivt ge det en chans till, blev astaggad nu!Och självklart ska man ha med sanning i serier, men tyckte bara det blev så fel när de spelar på att det är en medeltida serie, men sexismen var modern. Fast vad kan man göra egentligen, borde kanske lära mig ta av genusglasögonen och njuta lite!:D
hejhejelin.blogg.se

2013-07-09 @ 16:26:22
Postat av: Anonym

EN SAK TILL det var jag som postade den långa listan med GOT-tjejer och ville bara säga att den var inte kaxig eller så tänkte bara att du kanske kunde ge den en till chans I love you and your blog hugs and kisses
xoxoxoxo

Svar: alltså i love you too for opening my eyes!!<3<3<3 älskar sånna som du måste skriva ett inlägg om detta brb
hejhejelin.blogg.se

2013-07-09 @ 23:58:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0